Kompletní průvodce: Jak na koupi nemovitosti v Itálii

Kompletní průvodce: Jak na koupi nemovitosti v Itálii

koupě nemovitosti v Itálii

Dům, nebo byt? Letní sídlo, nebo místo pro podnikání? Itálie nabízí velké množství nemovitostí, navíc za velmi příznivé ceny. A láká stále víc Čechů! Zatímco někteří hledají rekreační sídlo na pobřeží nebo v Alpách jen na pár měsíců v roce, jiní do země míří natrvalo. Obě skupiny ale chtějí bydlet ve svém. Jak probíhá celý proces koupě nemovitosti v Itálii? Na co si dát pozor a jaká jsou italská specifika u kupní smlouvy na nemovitost? 

Jak probíhá koupě nemovitosti v Itálii

Češi jako občané EU mají při koupi nemovitosti v Itálii stejná práva jako Italové. Celý proces tam ale probíhá jinak než u nás, a proto je důležité seznámit se předem s hlavními rozdíly. Podstatné je, že proces převodu vlastnického práva k nemovitosti v Itálii vyžaduje účast notáře, který spolupracuje s realitní kanceláří na přípravě dokumentace. Kupující musí mít také italské daňové číslo a korespondenční adresu v Itálii.

Bez italského realitního makléře se neobejdete

Uzavření kupní smlouvy a zprostředkování kontaktu mezi prodávajícím a kupujícím v Itálii zajišťuje realitní makléř. Pomůže vám najít vhodnou nemovitost a v celém procesu vám bude asistovat, což znamená, že vám také poskytne veškeré informace o nemovitosti včetně výpisu z katastru nemovitostí. Pokud vám některé podklady budou chybět nebo vám je makléř nedodá, vyžádejte si je od něj. Provizi makléře obvykle hradí kupující. Po domluvě si ji ale mohou rozdělit obě strany.

Návrh koupě je neodvolatelný

Místo rezervační smlouvy, na kterou jsme zvyklí v Česku, se v Itálii používá návrh koupě. Tento dokument připravuje realitní kancelář a je neodvolatelný. Navrhovatel, tedy prodejce, v něm navrhuje kupujícímu koupi nemovitosti za určitou cenu. Jakmile jako kupující návrh přijmete, obě strany mají povinnost uzavřít kupní smlouvu za cenu, na které se shodly. 

Kromě kupní ceny obsahuje návrh koupě také termín uzavření kupní smlouvy, údaje z katastru nemovitostí a povinnost k uhrazení provize. S podpisem návrhu koupě kupující současně platí závdavek (zálohu), jehož výše je následně odečtena z celkové kupní ceny.

Kupní smlouvu sepisuje notář

Po podpisu návrhu koupě se do celého procesu koupě nemovitosti zapojuje notář. Kupní smlouva musí obsahovat:

  1. označení stran, datum a místo narození, trvalý pobyt a fiskální kód (neboli daňové číslo), který můžeme vnímat jako italskou obdobu rodného čísla,
  2. označení nemovitosti podle informací z katastru nemovitostí, přičemž je na notáři, aby ověřil správnost uvedených údajů,
  3. daňový režim nemovitosti,
  4. prohlášení a záruky prodávajícího předvídané italským zákonem.

Vlastníkem nemovitosti se v Itálii stáváte ihned po podepsání kupní smlouvy. Nemusíte tedy čekat na zápis do katastru nemovitostí jako v Česku. Výjimku tvoří jen severovýchodní část Itálie. Zápis do katastru nemovitostí provádí notář do dvou týdnů od uzavření smlouvy.

Pamatujte, že kupní cena se hradí stejným způsobem jako záloha u fáze návrhu koupě, tedy šekem. Šek buď vystavíte sami, nebo to udělá notář poté, co mu kupní cenu zašlete do jeho úschovy. Odměnu pro notáře hradí obvykle kupující, a proto si můžete vybrat, se kterým notářem chcete koupi nemovitosti řešit.

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti v Itálii

Koupě domu nebo bytu v Itálii je významná událost, kterou byste rozhodně neměli podcenit. I v České republice je někdy celý proces komplikovaný, přestože známe jazyk a máme přibližnou představu o právním rámci. Tím víc bychom měli být obezřetní, když nakupujeme nemovitost v zahraničí

Doporučujeme investovat do zkušeného notáře a realitního makléře, kteří vás zodpovědně provedou celým procesem. Je také důležité znát právní rámec a mít jistotu, že vybraná nemovitost splňuje všechny vaše požadavky.

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Pokud potřebujete poradit s koupí domu či bytu v Itálii nebo s právními otázkami, jsme tu pro vás. Naše kancelář má v týmu italského advokáta, který vám poskytne odborné rady a zastoupení. Proč nás kontaktovat?

  • Zkušenosti: Máme bohaté zkušenosti s italským trhem nemovitostí.
  • Profesionální přístup: Naši odborníci vám poskytnou individuální přístup a kompletní servis, případně vás v celém procesu zastoupí.
  • Bezpečnost: Pomůžeme vám bezpečně a hladce projít celým procesem koupě nemovitosti.

Nechte starosti na nás. Nabízíme profesionální poradenství a zastoupení při koupi nemovitosti v Itálii. Zanechejte nám svůj kontakt a my se vám obratem ozveme. Společně najdeme ideální řešení pro vaši konkrétní situaci.

Pierluigi Nudo

Pierluigi Nudo, LL.M., usazený evropský advokát

Lucie Špičková

Mgr. Lucie Špičková, advokátka

Dočetli jste až sem?

Přihlašte se k odběru novinek

Uveďte zde svůj e-mail, ať Vám neuteče žádná aktualita z naší kanceláře.
Další články

Děkujeme za návštěvu našich stránek.

Pokud nechcete přijít o žádné dění v naší kanceláři, dovolujeme si Vám nabídnout přihlášení k odběru aktualit. Stačí vyplnit Váš e-mail.

Advokátní kancelář Vych a partners