Smlouva o výkonu profesionální sportovní činnosti

Smlouva o výkonu profesionální sportovní činnosti

smlouva o výkonu sportovní činnosti

Problematika sportu je všeobjímající, přičemž jako základní dělící kritérium může sloužit povaha výkonu konkrétní sportovní činnosti, tj. zda je tato vykonávána za úplatu či nikoliv. Dle tohoto klíče poté můžeme rozlišovat skupiny amatérských, poloprofesionálních a profesionálních sportovců. V rámci tohoto článku se zaměříme na poslední uvedený okruh sportovců, a to profesionálních, s důrazem na kontraktační dokument, při jehož uzavření vzniká vztah mezi jednotlivcem vykonávajícím sportovní činnost a příslušným sportovním klubem či asociací, tj. smlouvu o výkonu profesionální sportovní činnosti.

Kdo je profesionální sportovec

Koho však lze považovat za profesionálního sportovce? Jelikož žádná legální definice tohoto pojmu neexistuje, musíme v tomto případě využít pomoci mezinárodního sportovního společenství, v rámci jehož fungování byly konkretizovány ukazatele profesionality. Na rozdíl od amatéra a poloprofesionála může být za profesionálního sportovce považován takový člověk, jehož hlavní činností obživy je úplatný výkon sportovní činnosti, zpravidla pod kuratelou trenéra, přičemž se za účelem jejího soustavného výkonu zúčastňuje organizovaných sportovních klání, jež jsou svázána příslušnými pravidly. Pro účely výkonu konkrétního sportu je registrován u příslušné sportovní organizace či svazu, přičemž dle jeho regulí nemůže poskytovat své služby více sportovním klubům současně.

V rámci smlouvy o výkonu profesionální sportovní činnosti se profesionální sportovec zaváže vykonávat příslušnou sportovní činnost pro konkrétní sportovní klub a tento má povinnost mu za odvedené služby uhradit dohodnutou odměnu.

Obecné náležitosti smlouvy o výkonu profesionální sportovní činnosti

Obecné obsahové náležitosti tohoto smluvního typu představuje zejména:

  • úprava práv a povinností hráče a klubu;
  • úprava osobnostních práv hráče;
  • dohoda o odměně a platebních podmínkách;
  • úprava sankcí za porušení povinností;
  • úprava možností ukončení příslušného smluvního vztahu.

Povinnosti sportovce

Podpisem smlouvy profesionální hráč deklaruje plnění svých povinností, a to především:

  • účastnit se tréninků, soustředění či zápasů svého klubu;
  • dodržovat pokyny trenérů a realizačního týmu;
  • vystupovat na veřejnosti tak, aby nebylo poškozováno dobré jméno klubu, ba naopak přispívat k budování značky a brandu příslušného týmu;
  • dbát o svou fyzickou kondici a životosprávu;
  • dodržovat mlčenlivost ohledně informací souvisejících s výkonem sportovní činnosti;
  • či se nezúčastňovat her a sázek souvisejících s výsledky svého klubu.

Povinnosti sportovního klubu/asociace

Sportovní klub či asociace oproti tomu plní zejména povinnosti spojené s:

  • vytvářením podmínek pro realizaci sportovní činnosti ze strany profesionálního sportovce;
  • zajišťováním odpovídající lékařské a rehabilitační péče;
  • poskytováním příslušné výstroje nutné k řádné výkonu sportovní činnosti;
  • či zajišťováním stravy a dopravy.

Osobnostní práva sportovce

Další podstatnou částí smlouvy o výkonu profesionální sportovní činnosti bývají ustanovení týkající se osobnostních práv profesionálních hráčů, přičemž velmi často dochází k dohodě mezi oběma smluvními stranami, kdy příslušný sportovec povolí svému klubu užívat jeho podobu či jiný způsob jeho vyobrazení pro účely marketingových či propagačních akcí, respektive ve všech typech audiovizuálních prostředků. Tato oblast práv a povinností nabývá, s postupujících časem a s tím spojenou zvyšující se výší odměn plynoucích ze sponzorských aktivit, na důležitosti, a proto nelze jinak než doporučit věnovat předmětným smluvním pasážím náležitou pozornost.

Odměna

Dostáváme se asi k nejožehavější a nejdiskutovanější části tohoto typu smluvní dokumentace, a to ke stanovování výše odměny, náležející profesionálnímu sportovci za vykonanou činnost, respektive k odpovídajícím platebním podmínkám. V převážné většině případů dochází k sjednání měsíční fixní výše odměny, přičemž na tu navazuje bonusová složka, odvíjející se například od počtu získaným bodů, vstřelených gólů, odehraných minut či čistých kont.

V dřívějších dobách byl při konstrukci odměňování kladen důraz především na bonusovou složku finančního ohodnocení, když základní pevná složka tvořila marginální část měsíční gáže, přičemž za aktuálního stavu věcí je tomu právě naopak. Je otázkou, jaká z uvedených variant představuje nejideálnější způsob řešení, když na jedné straně stojí ochrana hráče proti svévolnému jednání klubu a jistota ohledně výše převážné části vyplácené odměny, na straně druhé však mohla ze strany profesionálního sportovce, na základě zmíněné změny kurzu, klesnout míra motivace a vynakládaného úsilí, směřujícího k dosažení co možná nejlepšího výsledku, což může mít v konkrétních případech velmi negativní důsledky na fungování sportovního klubu.

V průběhu trvání příslušného smluvního vztahu rovněž může dojít ke krácení výše sjednané odměny, a to především v návaznosti na porušení smluvních povinností ze strany profesionálního sportovce či v souvislosti s jeho dlouhodobou nemožností účastnit se probíhajících sportovních klání z důvodu zdravotních obtíží.

Ukončení smlouvy

Smlouva o výkonu profesionální sportovní činnosti může být typicky ukončena dohodou smluvních stran, výpovědí jedné z nich či uplynutím sjednané doby trvání.

Postavení sportovce vůči klubu

Tolik ve zkratce k obsahu samotné smlouvy, avšak v jaké pozici vystupuje profesionální sportovec vůči svému klubu? Je jeho zaměstnancem či pouze „poskytovatelem“ sportovních služeb? Na tuto otázku aktuálně neexistuje jednoznačná odpověď, přičemž si profesionální sportovec může vybrat ze tří variant – zaměstnanec, osoba samostatně výdělečně činná a živnostník.

V praxi vystupují sportovci v převážné většině případů jako OSVČ či živnostníci, jelikož tento postup představuje jak pro ně, tak pro sportovní kluby, příznivější variantu s ohledem na povinnosti spojené s odvodem daní a pojistného. Ze strany mezinárodních sportovních organizací je však kontinuálně vytvářen tlak na změnu takto zavedených pořádků, kdy by dle jejich představ měl smluvní vztah, založený smlouvou o výkonu profesionální činnosti, odpovídat pracovnímu poměru, tzn. profesionální sportovec by se stal zaměstnancem svého klubu se všemi právy a povinnostmi s tím spojenými.

Závěr

Při přípravě a samotném podpisu smlouvy o výkonu profesionální sportovní činnosti je tedy nutné věnovat dostatek času její důkladné revizi, a to vždy v takové míře, aby její finální znění co nejvíce odpovídalo představám, pokud možno, obou smluvních stran. Rádi se staneme Vaším komplexním průvodcem v tomto leckdy složitém procesu.

Zdroj: epravo.cz

Potřebujete poradit v oblasti sportovního práva? Obraťte se na nás!

Advokát JUDr. Miroslav Různar

JUDr. Miroslav Různar, advokát

Dočetli jste až sem?

Přihlašte se k odběru novinek

Uveďte zde svůj e-mail, ať Vám neuteče žádná aktualita z naší kanceláře.
Další články

Děkujeme za návštěvu našich stránek.

Pokud nechcete přijít o žádné dění v naší kanceláři, dovolujeme si Vám nabídnout přihlášení k odběru aktualit. Stačí vyplnit Váš e-mail.

Advokátní kancelář Vych a partners