Rodinné právo

Profesionální právní poradenství v oblasti rodinného práva – s empatií a porozuměním

Nemůžete se s bývalým partnerem či manželem dohodnout na rozdělení majetku, péči o děti či výživném? Nebo jste se sice dohodli, ale bývalý partner neplní, co má?

S tím vším Vám rádi pomůžeme! S rozvody, úpravou péče, styku a výživného máme bohaté zkušenosti. Naši kolegové jsou empatičtí a umí si poradit i s problémovou protistranou, s níž se zdá jakékoli jednání nemožné.

Špičkoví odborníci

Naši právníci mají bohaté zkušenosti v oblasti rodinného práva.

Komplexní služby

Poskytujeme kompletní právní poradenství týkající se rozvodu, úpravy poměrů k dětem a vypořádní SJM.

Individuální přístup

Každý případ řešíme s maximální péčí a přizpůsobujeme se potřebám klienta.

Naše právní služby v oblasti rodinného práva

MANŽELSTVÍ:

Předmanželská smlouva

  • Více k předmanželské smlouvě naleznete níže v sekci MAJETEK.

Rozvod manželství

  • V případě rozvodu manželství klientům radíme, co je dobré učinit ještě před podáním návrhu na rozvod manželství a na co je dobré se připravit.
  • Pro klienty připravujeme návrhy na rozvod manželství k soudu, jelikož manželství lze v České republice rozvést pouze soudní cestou. Následně klienty zastupujeme i v zahájeném řízení.
  • Pokud mají manželé nezletilé dítě/děti, soud manželství rozvede až po úpravě poměrů k těmto dětem. Proto současně s návrhem na rozvod manželství je nutné podat i návrh na úpravu poměrů k nezletilým dětem. Manželé mohou uzavřít dohodu o péči, styku a výživném a předložit ji soudu ke schválení. Stejně lze vypořádat i společné jmění manželů.

 

ÚPRAVA POMĚRŮ K DĚTEM:

Péče, styk a výživné

  • K úpravě poměrů k nezletilým dětem dochází zpravidla v případě rozvodu či rozchodu manželů.
  • Pokud toto nastane, předestíráme klientům, jaké mají možnosti dalšího postupu – formy péče o děti, úprava styku a stanovení výživného. Vždy se snažíme nastínit všechny možnosti a doporučit klientovi to z našeho pohledu nejvhodnější řešení jeho situace.
  • Následně připravujeme návrh na úpravu poměrů k dětem či znění dohody o úpravě poměrů k nezletilým dětem, kterou zpravidla následně schvaluje soud.
  • Specializujeme se i a případy, kdy protistranou je vysoce konfliktní osoba, s níž se jakákoliv dohoda jeví jako nemožná.

MAJETEK:

Předmanželská smlouva

  • Klientům ještě před vznikem manželství radíme, jak ošetřit jejich majetek a finance.
  • Připravujeme předmanželské smlouvy a jiné dokumenty k úpravě majetkových poměrů ještě před vznikem manželství.
  • V případě již vzniklého společného jmění manželů radíme, jak upravit majetkové poměry – rozšíření SJM, zúžení SJM, zrušení SJM.

Vypořádání společného jmění manželů (SJM)

  • V případě potřeby vypořádání SJM, typicky v případě rozvodu manželství, hledáme pro klienty to nejvýhodnější řešení a upozorňuje na možná úskalí jednotlivých způsobů vypořádání.
  • Současně připravujeme dohody a návrhy na vypořádání SJM a také zastupujeme klienty při jednáních před soudem.

Často kladené otázky (FAQ)

Rozvod je právní proces, který ukončuje manželství. Nejprve musí jeden z manželů podat žádost o rozvod k soudu. Pokud se manželé na rozvodu a jeho podmínkách dohodnou a předloží soudu předmětné dohody (tzv. nesporný rozvod), proces může být rychlý a bezproblémový. Pokud se nedohodnou (tzv. sporný rozvod), soud rozhoduje nejen o rozvodu samotném, ale také o rozdělení majetku, péči o děti a případném výživném. Délka celého procesu závisí na složitosti případu a ochotě manželů spolupracovat. Soud manželství nerozvede dříve, dokud nejsou upraveny poměry ke společným dětem manželů.

Soud rozhoduje o péči o děti na základě zájmu dítěte. Existuje několik možností – výlučná péče jednoho z rodičů, střídavá péče nebo společná péče. Soud může také stanovit rozsah styku pro rodiče, který nemá dítě ve své péči.

Výživné je finanční příspěvek, který soud může nařídit jednomu z rodičů nebo manželů, aby přispíval na pokrytí životních potřeb dítěte nebo bývalého partnera. Výše výživného závisí na potřebách osoby, která jej má dostávat, a na finančních možnostech osoby, která jej platí.

Pokud jeden z rodičů neplatí soudem stanovené výživné, může být podán návrh na zahájení exekučního řízení.

Společné jmění manželů zahrnuje majetek, který manželé nabyli během manželství, s výjimkou osobních darů, dědictví a majetku nabytého před uzavřením sňatku. Při rozvodu se společné jmění vypořádává buď dohodou mezi manžely, nebo soudním rozhodnutím. Pokud se manželé dohodnou, mohou majetek rozdělit podle svých potřeb a preferencí. Pokud k dohodě nedojde, rozhodne soud, který se snaží rozdělit majetek spravedlivě, s přihlédnutím k situaci obou stran a případným potřebám dětí. Do vypořádání jsou zahrnuty také dluhy nebo závazky, které manželé nabyli společně během manželství.

Přečtěte si z našich aktualit

Děkujeme za návštěvu našich stránek.

Pokud nechcete přijít o žádné dění v naší kanceláři, dovolujeme si Vám nabídnout přihlášení k odběru aktualit. Stačí vyplnit Váš e-mail.

Advokátní kancelář Vych a partners